Aplikacija PCT

Aplikacija za preverjanje PCT pogojev

Aplikacija za preverjanje PCT pogojev (EU COVID potrdil) je od 30.7.2021 ponovno na voljo. NIJZ je aplikacijo za preverjanje EU COVID potrdil s QR kodo pripravili (oz. spremenil) na način, da prikaže zgolj, ali je PCT pogoj izpolnjen, ali pa ne. V aplikaciji niso prikazane ostale informacije, ki so prosto vidne na natisnjenem digitalnem EU COVID potrdilu.

Kako do aplikacije?

PCT aplikacija z imenom Preverjanje EU DCP ANON, je dostopna kot .apk datoteka in je na voljo zgolj za Android naprave. Aplikacija Preverjanje_EU_DCP_anon.apk trenutno ni na voljo v Google Play Store trgovini. Uporabnik si jo tako preprosto prenese na mobilno napravo in namesti. Pri namestitvi bo pri večini uporabnikov prikazano tudi obvestilo, da aplikacijo nameščajo iz ne varnega vira. Tako Android označi vse aplikacije, ki se ne nameščajo neposredno prek Google Play Store trgovine.

DIREKTNA POVEZAVA ZA PRENOS APLIKACIJE – Preverjanje EU DCP / Android .apk (samo Android verzija od 8.0 naprej)

Kako aplikacija deluje?

Aplikacija prebere zapis v QR kodi in preveri veljavnost PCT pogojev, ki veljajo v Sloveniji. Digitalno COVID potrdilo v QR kodi deluje brez internetne povezave in prikaže zgolj, če digitalno COVID potrdilo, ki je bilo prebrano, pogoje izpolnjuje ali ne.

Pogoji poslovanja sobodajalec

NAČIN UPORABE APLIKACIJE:

  1. Zaženite aplikacijo.
  2. Ob zagonu mora aplikacija pridobiti iz strežnika dodatne informacije o pravilih. Če je telefon povezan z internetom, bo v kratkem času s strežnika prenesel potrebne podatke. V nasprotnem primeru kliknite zgoraj desno gumb s tremi pikami ( ) in nato kliknite na gumb Osveži. Izpiše se zadnji datum prenosa podatkov.
  3. Začnite s skeniranjem QR kode na potrdilu. Pri skeniranju aplikacija avtomatično prepozna tip potrdila (cepljenje, testiranje, prebolelost) in vrne status potrdila.
  4. Status potrdila je možen v dveh barvah – rdeča, zelena. V tabeli so opisani statusi potrdila.

Aplikacija za preverjanje je popolnoma anonimna, zato ne izpiše nobenih osebnih podatkov ali zdravstvenih podatkov kot so:

 • Ime in priimek
 • Datum rojstva
 • Datum cepljenja
 • Zaščita proti bolezni
 • Število potrebnih odmerkov
 • Odmerek
 • Država izdajatelja digitalnega COVID potrdila

Aplikacija omogoča skeniranje EU DCP potrdil in preverjanje veljavnosti potrdila brez vpogleda v osebne ali zdravstvene podatke. Veljavnost potrdila se preveri za dva pogoja:

 • ali je izdajatelj EU DCP potrdila veljaven in na seznamu veljavnih izdajateljev EU DCP potrdil,
 • ali je vsebina potrdila veljavna v skladu s pravili PCT za državo Slovenijo.

 

Vir: ezdrav.si