Kakšne posledice nosi gostitelj v primeru odpovedi rezervacije gostu preko Airbnb?

Včasih se zgodi, da morate kot gostitelj, gostu odpovedati rezervacijo. Kakšne posledice lahko pričakujemo kot gostitelj v primeru odpovedi na Airbnb?

Glede na to, da ste gostu z odpovedjo rezervacije porušili plane in do neke mere skrhali zaupanje v uporabo platforme Airbnb, vas bo za to Airbnb tudi kaznoval. Pa si poglejmo kako:

 1. Plačilo pristojbine v primeru odpovedi

  Če rezervacijo odpoveste prvič v obdobju 6 mesecev, vam Airbnb ne bo zaračunal nič. Za vsako naslednjo odpoved pa vam bo Airbnb zmanjšal nakazilo pri naslednji rezervaciji za določen znesek. Koliko manj denarja boste prejeli z naslednjo rezervacijo, je odvisno od tega, koliko dni prej ste rezervacijo odpovedali:
  – rezervacija je bila odpovedana več kot 7 dni, predno naj bi gost prišel: vaš naslednji priliv bo zmanjšan za 50$
  – rezervacija je bila odpovedana manj kot 7 dni, predno naj bi gost prišel: vaš naslednji priliv bo zmanjšan za 100$

 2. Avtomatska ocena s strani Airbnb

  Z odpovedjo rezervacije (pred datumom prihoda vašega gosta) na vašem oglasu prejmete avtomatsko objavo ocene, ki se glasi: “The host canceled this reservation 125 days before arrival. This is an automated posting.”  Te ocene se ne da pobrisati. Lahko pa podate svoj komentar, zakaj ste morali odpovedati rezervacijo.

  Primer: I was so upset to have to cancel Klara’s reservation. It was my first and hopefully last cancellation. Klara‘s reservation was made several months in advance, and unfortunately my living situation changed and made it no longer possible to host her in September. Klara  was very understanding of the situation and I offered to do anything in my power to help her find a new place to stay. Rest assured that this was an isolated incident and I take the Airbnb reservation policy very seriously as both a guest and a host.

 3. Ocena gosta, kateremu je bila rezervacija odpovedana

  V primeru, da ste gostu rezervacijo odpovedali na dan prihoda ali kasneje, ima gost pravico napisati oceno, ki bo vidna na vašem oglasu.

 4. Blokiran/nedostopen termin v koledarju

  Odpovedan termin žal ne boste mogli prodati naslednjemu gostu, saj se bodo v vašem koledarju označili kot blokirani termini.

 5. Izguba možnosti pridobitve statusa Superhost

  1 leto od datuma zadnje odpovedi, ne boste mogli kandidirati za status Superhost.

 6. Deaktivacija Airbnb profila oz. računa

  V kolikor boste v enem letu odpovedali 3 rezervacije, se lahko zgodi, da vam bo Airbnb vaš oglas deaktiviral oz. vas ukinil kot ponudnika nastanitvenih kapacitet.

Kazni s strani Airbnb bodo izvedene brez izjem, razen v primerih, ko je odpoved rezervacije opravičena (npr. poplava stanovanja, požar…)

https://www.klarinsvet.si/wp-content/uploads/2017/08/Legalizacija-Airbnb-1.jpg

Kaj pa, če imate vklopljeno funkcijo “Instant booking”?

 

Za vas, so pravila nekoliko drugačna. Instant rezervacije, lahko kot gostitelj odpoveste večkrat brez kakršnih koli posledic, če ocenjujete, da gost krši hišna pravila ali pa da vam opravljena rezervacija ne vzbuja dovolj zaupanja, da bi gosta sprejeli pod vašo streho. To pomeni, da vas Airbnb ne bo denarno kaznoval, niti ne boste izgubili možnost pridobitve statusa Superhost. Vendar obstajajo pravila tudi pri odpovedi instant rezervacij. Gosta ne smete zavrniti zaradi njegove rase, barve kože, veroizpovedi, spolne usmerjenosti…

Kako zavrniti gosta v zgoraj opisanih dveh primerih:

 1. Odprite zavihek My reservations ter poiščite rezervacijo, ki jo želite odpovedati
 2. Kliknite Change or Cancel
 3. Izberite opcijo “I’m uncomfortable with the reservation or the guest has broken my House Rules”.
 4. Kliknite Next in navedite razlog.
 5. Kliknite Next in napišite sporočilo gostu.
 6. Kliknite Cancel reservation.

V primeru, da bi mogli rezervacijo odpovedati v manj kot 24 urah do prihoda gosta, potem nemudoma kontaktirajte Airbnb. V primeru zlorabe te možnosti odpovedi, vam sledi zaprtje vašega profila oz. računa na Airbnb.