Za nami je 3. Srečanje sobodajalcev Slovenije

Do zadnjega mesta zapolnjeni dvorani v Tehnološkem parku Ljubljana, je v petek 16. marca 2018 potekalo že 3. Srečanje sobodajalcev Slovenije, kjer so se na enem mestu zbrali predstavniki zakonodaje, turistične stroke, ponudniki turističnih nastanitev ter ponudniki turističnih informacijskih sistemov.

Preko 120 zainteresiranih sobodajalcev, je sodelovalo na srečanju z namenom pridobiti nova znanja ter izmenjavo izkušenj na področju sobodajalskega poslovanja.

Srečanje je otvorila organizatorka dogodka in svetovalka za sobodajalce Klara Korenč, kateri je sledila glavna govornica mag. Maja Pak iz STO, ki nam je predstavila, kakšni bodo obeti v letu 2018 ter kako STO pripomore k sami promociji slovenskega turizma v svetu. 

Za tem nam je ga. Patricija Pergar, predstavnica FURSa razložila, kakšne so zakonodajne novosti sprejete s 1.1.2018. Veliko govora smo namenili tudi povezanim osebam in kako se po novem prihodki normirancev seštevajo.

Da pa bi sobodajalci delali povesem pravilno, nam je glavna tržna inšpektorica ga. Andrejka Grlič iz Tržnega inšpektorata razložila, katere pogoje moramo upoštevati pri sobodajalskem poslovanju ter kaj preverja tržni inšpektor, ko jih obišče.

Na dogodku so bili predstavljeni tudi informacijski sistemi za podporo sobodajalskega poslovanja od recepcisjke programske opreme do channel manager sistemov (ProGOST, Etrips…)

Kako se vpisati v RNO in kako pravilno dnevno in mesečno poročati v eTurizem aplikacijo, nam je na praktičnih primerih razložila ga, Andreja Boštjančič in AJPES izpostave Ljubljana.

Gosti največkrat rezervirajo svoje nastanitve preko različnih spletnih rezervacijskih portalov. Na Srečanju sobodajalcev sta nam tako predstavnika Booking Slovenije, ga. Simona Rigler in g. Uroš Majcen razložila, kako poteka poslovanje preko Booking.com spletne platforme.

Kako svojo nepremičnino zavarovati ter kako biti brez skrbi v času oddajanja nepremičnine, nam je predstavila ga. Ivana Vrviščar, direktorica prodaje Generali zavarovalnice s predstavitvijo zavarovanja Paket Dom RENT.

Za konec pa nam je ga. Mirjana Ivanuša Bezjak predstavila, kako prepoznati pričakovanja tujih gostov skozi 12 person. Dogodek smo zaključili s nagradno igro.