preverjati dokazila gostov o izpolnjevanju pogoja PCT

Katera dokazila mora gost pokazati v primeru bivanja v nastanitvi?

Ponudniki nastanitvenih in gostinski storitev (notranji prostori v rumenih regijah) so ob prijavi gosta v nastanitveni obrat oziroma pred postrežbo gosta v notranjosti gostinskega obrata dolžni preverjati dokazila gostov o izpolnjevanju pogoja PCT. Na podlagi tega se mu omogoči bivanje oziroma strežba hrane in pijače v notranjih prostorih.

Za izpolnjevanje pogoja PCT se upoštevajo testi HAG in testi PCR, ki jih izvaja pooblaščeni izvajalec Ministrstva za zdravje. Nastanitveni oz gostinski obrat lahko svojim gostom ponuja testiranje na lokaciji obrata, v kolikor zagotovi, da testiranje izvaja pooblaščeni izvajalec Ministrstva za zdravje.

V nastanitvenih obratih lahko bivajo le osebe, ki imajo ob prijavi (pogoj PCT):

  • dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;
  • dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema:
    • drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology najmanj 14 dni, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni,
    • prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca ali Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca preteklo najmanj 21 dni,
    • odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag preteklo najmanj 14 dni;
  • dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen, če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
  • potrdilo zdravnika, da so prebolele COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Dokazil o izpolnjevanju pogojev ponudniku storitev ni potrebno hraniti, priporočamo pa da jim ponudnik po vpogledu v dokazilo poda v podpis izjavo o izpolnjevanju pogoja PCT.

V kolikor gost ne želi pokazati dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, nastanitveni in gostinski obrati gostu svojih storitev ne smejo nuditi in mora gost zapustiti prostore nastanitvenega oziroma gostinskega obrata. Gostinski in nastanitveni obrati lahko z obvestili ob vhodu goste opozorijo na obveznost izpolnjevanja pogoja PCT.

V nastanitvenih obratih pa lahko brez opravljenega testa na virus SARS-CoV-2 in ostalih v predlaganem odloku naštetih dokazil bivajo tudi vse osebe, ki še niso dopolnile 15 let in bivajo skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji  (Uradni list RS, št. 63/2021) regulira izključno odnos pravne osebe do potrošnika – B2C in ne B2B poslovanje.

Doslej so hoteli in drugi nastanitveni obrati lahko bili odprti za poslovneže. Ali bo zdaj potrebno, da tudi tovrstni poslovni gosti dokazujejo, da imajo negativen test na covid-19?

Odgovor je NE.

 

 

Vir: TGZ