Stenice – nočna mora sobodajalcev

Stenice so bile vedno problem za hotelirje in sobodajalce. Velik obrat gostov ter visoka stopnja zasedenosti nastanitev povečuje tveganje, da se v vaše postelje naseli nepovabljen gost – stenica.  Njihov pojav in prisotnost nista nujno povezana s slabo higieno oziroma pomanjkljivim vzdrževanjem. Vsak dan pozdravljamo obiskovalce skozi svoja vrata, ki lahko te male nadležne žuželke nehote pripeljejo seboj. In tu se začne pravi boj – dolgotrajno izterjevanje.

Spoznajte sovražnika v postelji 

Posteljne stenice so žuželke, velike približno 1 – 7 milimetrov, so rumeno-rjave barve (po hranjenju so lahko tudi rdeče ali temno rjave barve). Hranijo se s krvjo. So majhne, a jih s prostim očesom lahko vidimo. Nimajo kril, so ovalne oblike, z izbuljenimi očmi. Lahko se skrivajo v razpokah in šivih vzmetnic, oblazinjenem pohištvu, hrbtnih straneh postelj, za slabo pritrjenimi tapetami posteljnega dna, potujejo pa lahko s pohištvom, prtljago, obleko in drugimi osebnimi stvarmi. So nočne živali in pridejo na plan ponoči zato, da se bodo hranile z našo krvjo. Lahko napadejo tudi domače živali. Pik posteljne stenice je lahko neprijeten, saj pičeno mesto lahko kasneje močno srbi in se tudi okuži. Živijo v povprečju 6 – 12 mesecev, samice zležejo 2 – 3 jajčeca na dan, v roku 10 dni se jajčece izvali. Najboljši pogoje za razmnoževanje imajo takrat, ko so pristotni gostitelji, na katerih se hranijo.

Ne prezrite pritožb gostov

Podajamo nekaj napotkov, kako ravnati ob prisotnosti stenic:

  • Ne prezrite pritožb gostov, če so vam potarnali, da so se zbudili z ugrizi po telesu. Bodite pozorni na krvave madeže na rjuhah. Zadevo jemljite zelo resno in takoj temeljito preglejte prostore.
  • Odstranite vse s posteljnih stranic in okvira. V dveh od treh primerov so stenice v posteljnem ogrodju ali v vzmetnici, zato je pomembno, da jih začnemo odstranjevati prav tam.
  • Ne vzemite prostora (sobe ali apartmaja) izven delovanja za nekaj tednov, da se zadeva odpravi sama od sebe, saj se ne bo. Stenice lahko brez sesanja krvi preživijo tudi več mesecev. Obrnite se na izkušeno podjetje za zatiranje škodljivcev, da se znebite te nadloge.
  • Naredite akcijski načrt za redno pregledovanje postelj.
  • Izobrazite vaše zaposlene o stenicah ter jih seznanite s postopki odkrivanja stenic, dezinfekcijo in nadzorom.
  • Hitro se odzovite na težavo. To pomeni, da se gostom opravičite, prostor zaprete za prodajo dokler se ne rešite nadlog, pokličete zatiralce škodljivcev.
  • Izogibajte se okužbam z načrtovanjem rutinskih inšpekcijskih pregledov pri strokovnjakih za nadzor škodljivcev.
Kako sami zatreti posteljne stenice?

Uničevanje stenic je težavno, ker so lahko praktično povsod, zato je pri pregledu vseh možnih nahajališč potrebno biti vztrajen in dosleden. Poleg fizikalnih metod (sesanje, zamrzovanje, pranje nad 60 °C, sušenje v sušilcih, uporaba parnih čistilcev) je potrebno uporabiti še primerne insekticide. Na tržišču je na voljo kar nekaj naravnih pesticidov, ki so prav tako učinkoviti. Najpogosteje se uporablja  DE ali diatomejska prst. 

Stenice niso odporne na visoko temperaturo, saj jih ubije že temperatura med 60 – 70°C. V primeru pojava stenic je treba vso tkanino (zavese, posteljnino, obleko…) oprati s povišano temperaturo v pralnem stroju. Vse kar nesete iz sobe naj bo v PVC vrečkah, da ne okužite še ostalih prostorov v objektu.

Pri opremi prostorov namenjenih oddajanju je treba vse reže in luknje v zidovih zatesniti. Tla naj bodo gladka in brez špranj. Robniki naj bodo prilepljeni na stene in pohodni material tako, da je onemogočen prehod insektom za robnik. Pri izdelavi montažnih stropov uporabljajmo materiale brez rež, kot so »gips plošče«, pri čemer vse reže zatesnite. Priporočljivo je montirati viseča nadometna svetila, vse doze in pokrove pa zatesnimo s kitom. Električne vtičnice zaščitite z »otroško zaščito«, ki delno prepreči, da bi se stenice zadrževal v dozah vtičnic.

Pohištvo je treba izbirati s čim manj režami in luknjami, v kolikor pa so jih je potrebno zadelati zapreti. Pri tem si pomagate z različnimi kiti (silikonski, akrilni…). Pomembno je, da je pohištvo lahko razstavljivo, saj s tem olajšate delo dezinsekcije. Postelje naj bodo kovinske in brez predalov. Pohištvo iz iverala mora biti brez grobih robov – v kolikor so, jih je treba zakitati.

Za uspešno izvedbo dezinsekcije, ob pojavu stenic, je treba izvajalcem omogočiti dostop do vseh mest kjer se potencialno zadržujejo stenice! V kolikor se prostorov ni zaščitilo po zgoraj navedenem postopku, je treba pohištvo razstaviti, vse letve in karnise demontirati, električne doze odpreti… .

Pred izvedbo dezinsekcije je potrebno vse tkanine (posteljnino, zavese, prte…) po zgoraj navedenem postopku iz prostora odstraniti in oprati.

Vir: leks.si