Vse kar morate vedeti o Airbnb plus

1

Airbnb za Slovenijo predstavlja novost: Airbnb Plus. Namenjen je gostiteljem, ki želijo izstopati, dobiti najboljši položaj na spletni strani Airbnb in dobiti posebno oznako “plus”.

Kdo si ne želi bivati v prostorni, elegantni in s podrobnostmi založeni Airbnb nastanitvi? Trend oddajanja domov spreminja gostoljubnost in mnogi popotniki iščejo bivališče v ekskluzivnih Airbnb nastanitvah.

Airbnb Plus je tako nov izbor domov oz. nastanitev višje kakovosti. Gostitelji so znani po odličnih ocenah, veliko pozornosti pa namenjajo prav podrobnostim, saj domovi niso več sterilno prazni ampak so napolnjeni z osebno noto in občutkom domačnosti.

Kriteriji za vstop v svet najboljših

Da bi bili upravičeni do Airbnb Plus, morate dokazati gostoljubnost na ravni Superhosta. Osnovni pogoji za povabilo v Airbnb Plus klub so sledeči:

– Povprečna ocena, ki so vam jo gosti dali znaša najmanj 4,8
– Najmanj 95 % potrjenih rezervacij
– Brez odpovedi rezervacij v preteklem letu  (izjema so tiste odpovedane rezervacije zaradi izrednih okoliščin)

Poleg tega morajo biti prostori Plus:

– Premišljeno oblikovani in sicer tako, da pokažete vaš edinstven slog in osebnost
– Sobe so dobro opremljene s toaletnim priborom, kavo in kakovostno posteljnino
– Dobro vzdrževani, izjemno čisti prostori

Kaj je Airbnb plus?

Airbnb Plus je izbor visoko ocenjenih apartmajev in domov, ki imajo določene ugodnosti in lep dekor. V Airbnb Plus ne boste našli nobene skupne sobe. Gre za samostojne nastanitve. Lastniki nepremičnin morajo opraviti podrobno revizijo svojih storitev in opreme, preden postanejo del programa. Je kot neke vrste “deluxe” različica običajnega Airbnb-a.

Kaj morate vse zagotoviti za Airbnb Plus program?

V Airbnb plus program vas povabijo. Da vas odobrijo za program Airbnb Plus, vas bo predhodno obiskal Airbnb ocenjevalec – načeloma so to slovenski ali hrvaški fotografi, ki ponovno poslikajo prostor in hkrati pregledajo ali ustrezate vsem  kriterijem. Ocenjevanje bo vzelo kar nekaj časa, saj morajo oceniti vsak prostor posebej in pregledati vsako malenkost (okvirje oken, stene, opremo, čistočo posameznih naprav,…), potem pa te prostore ponovno poslikati. Ocenjevanje ter fotografiranje prostorov lahko tako traja tudi do najmanj 5 h. Naštevam nekaj primerov, brez katerih Airbnb Plus nastanitev ne more biti:

– nastanitev mora imeti likalno desko in likalnik,
– posteljnina mora biti višje kakovosti,
– zunanji prostor mora biti urejen, brez plevela,
– internet z najmanj 5 Mb/s hitrostjo,
– gostom je treba zagotoviti najmanj osem obešalnikov,
– gost mora imeti možnost kuhanja kave v nastanitvi,
– pritisk vode mora biti močan,
– stene morajo biti brez madežev, razpok, lukenj, tapete lepo oskrbovane,
– kuhinja mora biti polno opremljena s posodami (določeno št. ponev, kozic, loncev, 2 odpirača za vino…) kuhinjskimi pripomočki in tudi osnovnimi živili,
– v kopalnici morate polega šampona zagotoviti balzam za lase in milo za telo,
– brezhibna čistoča tako opreme kot prostora: ni sledi vodnega kamna, plasni, prahu, brezhibno oprana kuhinjska posoda in kuhinjski pripomočki, temeljito očiščena pečica,
– pohištvo je čisto in lepo ohranjeno, stilsko, vzdrževano,
– če imate kamin mora le ta biti vedno čist brez pepela,
– vključena umetniška dela v prostor (slike, kipci, skulpture…),
– možnost zaklepanja spalnice,
– dodatni vzglavniki in brisače,
– detektor dima in oglikovega monoksida,
– delujoča in vzdrževana klimatska naprava, gretje,
– prostor ne sme imeti neprijetnih vonjav, vonjav po hišnih ljubljenčkih,
–  minimalna izpostavljnenost kablov,…

Zgoraj navedeni pogoji so precej podrobni, poleg navedenega pa je možno, da boste ob obisku Airbnb “inšpekcijskega pregleda” mogli zadostiti še dodatnim kriterijem ali odpraviti pomankljivosti. Podroben pregled zahtev si preberite tukaj.

Nastanitve Airbnb Plus morajo imeti »brezhiben slog«. To pomeni, da je prostor premišljeno opremljen z dekoracijami, ki pa ni nujno da je draga. V prostoru ne boste našli nobene obrabljene zofe ali neustreznih stolov za jedilnico.

Cena za vstop v Airbnb Plus

Pristojbina, ki jo zaračuna Airbnb znaša $ 149 in krije stroške obiska in pripravo poročila o tem, kaj storiti, da bi bila namestitev pripravljena za sprejem v program.

POMEMBNO: Če se odpoveste Airbnb Plus programu, se plačana pristojbina ne povrne.

Kaj lahko pričakujete z vstopom v Airbnb Plus

Večje udobje in kakovost = višje cene. To dejstvo ne velja samo za Airbnb Plus ampak tudi za tiste, ki niso v programu Airbnb plus. Airbnb Plus pomeni boljše trženje in pozicioniranje v iskalnikih, kar bi na dolgi rok lahko pomenilo zvišanje cene nastanitve.

Ekskluziva

Airbnb od gostiteljev v ZDA, ki so na Airbnb Plus zahteva ekskluzivo. To pomeni, da oglaševanje na ostalih spletnih portalih kot so Booking.com, Tripadisor, Expedia… ni dovoljeno. Ali bodo čez čas zahtevali enako tudi od slovenskih gostiteljev, zaenkrat še ni znano.