Turisti lahko brez karantene vstopajo v Slovenijo s potrjeno rezervacijo

Turisti lahko brez karantene v Slovenijo vstopajo s potrjeno rezervacijo

Vlada je na dopisni seji izdala novi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

Med izjemami za vstop v Slovenijo tudi zdravstveni razlogi, rezervirana nočitev in lastništvo nepremičnine, za nekatere osebe zahtevan negativni izvid testa.

Odlok še vedno določa, da lahko v Slovenijo brez 14 dnevne karantene vstopajo državljani Slovenije in državljani EU, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji. Vse ostale osebe morajo v karanteno, vendar pa obstaja tudi nekaj izjem, ki veljajo za državljane EU, ki nimajo stalnega ali začasnega prebivališča pri nas.

Za turiste je najbolj pomembna izjema potrjena rezervacija namestitve v Sloveniji. Z njo lahko vstopi v Slovenijo vsak turist iz držav EU ali drugih držav schengenskega območja, kjer ima stalno ali vsaj začasno bivanje, brez da bi šel v karanteno. Tako lahko turisti iz Nemčije, Avstrije, Češke, Italije, Madžarske… sedaj nemoteno pridejo k nam na počitnice.

V kampu, hotelu ali apartmaju v Sloveniji morajo pred prihodom uredil rezervacijo in s strani ponudnika dobiti potrdilo o rezervaciji z imeni gostov. To potrdilo turist pokaže na meji oz. ob policijski kontroli.

Veljavnost odloka

Odlok začne veljati 26. maja 2020. Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati prejšnji Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 68/20 in 71/20).

Za podrobne informacije, prosim preberite uredno spletno stran GOV.SI: