Dnevnik sobodajalke – legalizacija

Že od nekdaj se spogledujem s turizmom in sobodajalstvom. Nekako mi je biti v stiku z ljudmi in različno kulturo v veselje. Zato tudi sama zelo rada potujem. V zadnjem letu sem opazila, da je v medijih precej govora o portalu Airbnb in kako super je za oddajo stanovanja. Da, tudi sama sem ga že preizkusila, ko sem potovala in ga lahko samo pohvalim. Tudi ljudi, ki so me gostili preko Airbnb.

Ko sem tuhtala, kam bi lahko šli letos na dopust z družino, se mi je utrnila ideja. Kaj, ko bi letos jaz gostila turiste z različnih koncev sveta?

Kjer je volja je tudi pot….

Moj predlog je padel na plodna tla. Tudi otrokom je bila ideja nad »domačim hotelom« več kot všeč. Zavihali smo rokave in se lotili priprave stanovanja. Projekt selitve in čiščenja se je pričel. Težko je verjeti, koliko krame se nabere skozi leta življenja. Naš dom se je po 14 dneh čiščenja in urejanja ponovno rodil… .

Rodila se je ideja….postala sem sobodajalka!

Čiščenje je za mano, sedaj pa se lotim legalizacije. Registracija na Ajpesu je šla skozi brez večjih težav. Ker sem se odločila oddajati stanovanje samo v poletnih mesecih, sem se registrirala kot fizična oseba – sobodajalka. Zakon določa, da je fizična oseba lahko sobodajalec, če opravlja dejavnost le občasno (do 5 mesecev na leto), gostom nudi do 15 ležišč in je vpisana v Poslovni register Slovenije. Ker sem vedla, da moram vsakega gosta prijaviti v roku 12 ur od prihoda in ker mi je bila vsakokratna vožnja na policijo odveč, sem si omislila policijski program eGost, prenos prijav pa sem vršila skozi program ProGOST – elektronska knjiga gostov, ki je odličen program za vodenje evidence o gostih. Mimogrede, policija zahteva, da prijavo gostov v njihov program vršite preko recepcijske programske opreme. Pri vnosu podatkov morate biti zelo natančni, ker drugače vas lahko obišče policija in morebitni napačni vnos tudi sankcionira. Tudi mene so obiskali. Izkušnjo sem delila z vami v blogu Ko te obišče policija zaradi napačne prijave gosta….).

Ko sem mislila, da sem uredila vse potrebno za pričetek oddajanja stanovanja, sem prejela prvo presenečenje po pošti. Ker nisem bila lastnik stanovanja, sem jim mogla predložiti soglasje lastnika, mojega moža, da se z oddajo stanovanja strinja. V nasprotnem primeru ne bi prejela odločbe, da lahko opravljam dejavnost. Ker pa je hiša večstanovanjska, so zahtevali soglasje tudi od ostalih lastnikov. Hiša je v družinski lasti in sem na srečo od domačih prejela vsa potrebna soglasja. Tu pa se je porajalo moje vprašanje: »Kako bi pridobila soglasje vseh stanovalcev, če bi imela stanovanje v bloku?«

Kategorizacija stanovanja

Kategorizacija nastanitvenih obratov je obvezna. Pravilnik o kategorizaciji določa, da se vsi nastanitveni obrati do 3 zvezdic oziroma jabolk lahko samoocenijo, ostale pa ocenijo usposobljeni ocenjevalci. Pa sem se lotila tudi tega. Ob izpolnjevanju kategorizacijskega lista, sem ugotovila, da moram stanovanje še malce dodelati v smislu zagotovitve obvezne opreme. Torej nakup novih postelj je bil obvezen, saj z obstoječimi otroškimi nisem zadostila kriterijem velikosti. Ostalo so bile malenkosti, njihov strošek pa vseeno ni bil zanemarljiv. V kolikor ne ustrezate vsem kriterijem, kategorizacijo ne morete zaključiti. Tako, kot je nisem mogla jaz. Postopek legalizacije se je nekoliko zavlekel…

Dobiti vse informacije na enem mestu prava znanost…

Ob registraciji je potrebno pomisliti tudi na dohodnino oz. plačilo davka. Dohodek, ki ga fizične osebe dosegajo v okviru organizirane dejavnosti je obdavčen po III.3. poglavju Zakona o dohodnini (ZDoh-2) kot dohodek iz dejavnosti. Če zavezanec izpolnjuje pogoje za ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, se za način ugotavljanja davčne osnove odloči sam v roku 8 dni od vpisa v register. Sama sem ta rok žal zamudila, ker sem prepozno prišla do te informacije….

Objava stanovanja na Airbnb

Da bom lahko stanovanje oddajala v najem, sem mogla poskrbeti za oglaševanje. Oglas sem objavila na Airbnb. Sama objava oglasa, mi je vzela nekaj ur časa, saj sem nekaj časa namenila verifikaciji profila, prav tako pa je potrebno premišljeno opisati svojo namestitev v angleškem jeziku, gostom povedati kakšna hišna pravila morajo upoštevati, kaj vse lahko doživijo v naši okolici, nastaviti cene in podobno. Skrbno je potrebno izbrati tudi fotografije. O namigih, kaj je potrebno upoštevati pri slikanju namestitve si preberite blog Top 5 nasvetov za fotografiranje namestitve.

Uradni del registracije je za mano, saj sem od UE dobila dovoljenje, da lahko pričnem z oddajanjem.  Sedaj samo še počakam na prvega gosta…