Ko te obišče policija zaradi napačne prijave gosta…

Vsak registriran sobodajalec se trudi po svojih močeh delati najboljše in v skladu z zakonom. Včasih pa se lahko zalomi, pa tega niti ne vemo. Tako se je zgodilo tudi meni, ko je 20. avgusta na vrata pozvonila policija. »Prijavo gosta bi radi preverili.« mi je dejal mladi policist iz Ljubljane. Seveda mi je ob pogledu na policijo kri zaledenela, srce mi je začelo divje biti češ »kaj se naredila narobe?« Da, bojim se policije, ker smo že po naravi navajeni, da policija kaznuje. In vem, da kazen za napačno prijavo gosta na policijo ni »ugodna«. V najslabšem primeru me lahko stane prihodek cele sezone ali pa celo več.


»So pa res hitri« sem si mislila. Gosta sem namreč vnesla dan prej okoli 23 ure, zjutraj ob 7.00 pa so bili že pri meni.  Gostov nisem želela vznemirjati in jih nisem želela buditi, da bi mi ponovno dali svoje dokumente. K sreči sem vsak dokument ob prijavi poslikala. Vem, da bi imela informacijska pooblaščenka o tem veliko za povedat, vendar sem imela s tem krit hrbet. Vsekakor sliko pobrišem ob odhodu gosta.
Pa smo šli preverjati…. Vsi podatki so bili pravilno prepisani iz potnega lista gosta in preneseni v policijski program eGost.

Torej kaj je bilo narobe?

Gospa iz madžarske je ob poroki obdržala tudi svoj dekliški priimek (iz potnega lista je bilo razvidno, da ji je bil ta priimek dan ob rojstvu). Dr. Tothem Mihaela ji bom rekla. Naj opomnim, da gospa ni bila po profesiji ali izobrazbi doktor. Mogoče je bila neobičajna tudi kombinacija moževega priimka Peter-Szabota.  Običajno ime, ki pa je v tem primeru dejansko priimek. Posrečena kombinacija za policijo, bi lahko rekla. Seveda vem, da se ne sme vnašati akademskih nazivov, a le ta dotični Dr je bil del njenega dekliškega priimka, dan ob rojstvu. Policaj je bil zelo prijazen in je pri svojem nadrejenem preveril, kaj naj naredim. Predlagal, da pobrišem besedo Dr, naredim ponovno prijavo in bo vse urejeno. Tako sem tudi naredila in se tudi zaradi prijaznosti policaja izognila kazni, ki pravi, da bi mi jo lahko kljub vsemu napisal. Namreč na piko sem popolnoma pozabila in jo avtomatično vnesla v eGost.

prijava gosta na policijo

 

Pri vnosu podatkov o gostih morate strogo upoštevati pravila

Le ta pravila določa priloga 12 pravilnika o izvrševanju zakona o prijavi prebivališča.  Naj naštejem le nekaj pravil, pri katerih stanodajalci delajo največ napak:

1. polje za ime in priimek gosta NE SME VSEBOVATI nobenih interpunkcijskih znakov, številk ali akademskih nazivov (pika, vejica, narekovaj, apostrof, dr., ing., mag., …). Če ima gost dve imeni in/ali priimka, morata biti ločena z poševnico, pomišljajem ali presledkom (na primer: HORVAT/SLOVENEC         IGOR/JANEZ)
2. datumsko polje o rojstvu osebe je obvezen podatek
3. kraj rojstva je obvezen podatek
4. dvomestna šifra državljanstva je obvezen podatek, še posebej opozarjamo na Slovensko državljanstvo, katerega šifra je “SI” in ne “SL” (Sierra Leone), kot ga nekateri napačno uporabljajo
5. datum prihoda gosta je obvezen podatek
6.  datum odhoda (odjave) gosta je obvezen podatek
– ob prihodu gosta lahko vnesete tudi (predvideni) datum odhoda
– če ob prihodu datum odhoda še ni znan, pustite prazno polje
– ko gost odide, vnesete datum odhoda in prijave na policijo ponovno pošljete
– v primeru, ko je bil ob prihodu gosta vnesen datum odhoda in če gost svoje bivanje spremeni (predčasno zapusti prenočišče ali podaljša bivanje), ste dolžni popraviti datum odjave in popravljeno prijavo ponovno poslati na Policijo.

Poleg zgoraj navedenih podatkov, ki se pošiljajo na policijo, ste skladno z 9. členom zakona o prijavi prebivališča od gostov dolžni pridobiti tudi podatke o spolu, stalnem bivališču in številki javne listine, opremljene s fotografijo.

Za vsak napačen zapis, boste s strani policijske postaje pozvani, tako kot sem bila v tem primeru jaz, da podatke popravite in ponovno pošljete. Da ne boste imeli nevšečnosti, opozorite vse, ki vršijo prijavo gostov na policijo na dosledno upoštevanje pravil vnosa podatkov. (vir: eGOST Policija)

Kakšne pa so vaše izkušnje?

Delite jih z nami v komentarju spodaj. Kako prijavite španske goste? So vas tudi že obiskali zaradi prijave?