ZAKONODAJA AIRBNB: Se obeta konec oddajanja na črno preko Airbnb? FURS vam je za petami…

Priznajmo si. Več kot 80% stanovanj v blokih (pa ne samo v Ljubljani) se oddaja na črno. In teh je iz leta v leto čedalje več. Ste med njimi mogoče tudi vi? Potem se pripravite na obisk inšpektorja v letošnji sezoni. Namreč na FURSu opozarjajo, da bodo močno poostrili nadzor nad oddajalci nepremičnin v turistične namene.

Slovenci najrajši oglašujemo svoje nastanitvene enote na spletnih portalih Airbnb in Booking. Le ti pa bodo tudi izhodišče pri preverjanju, kdo oddaja legalno in kdo ne.

Kakšne so predpisane kazni za oddajanje na črno preko Airbnb in Booking.com?

Naj opomnimo, da bodo posameznike, ki delajo na črno, obglobili lahko od tisoč do sedem tisoč evrov. Če posameznik tudi oglašuje delo na črno (naroči, objavi ali posreduje oglas ali oglasno sporočilo v časopise, revije, na radio, televizijo in v druge elektronske medije ali kako drugače, dostopno javnosti) oziroma če oglašuje delo ali dejavnost, preden je sklenjena civilnopravna pogodba, se kaznuje z globo od 500 do 2.500 evrov.

Kako vas inšpektorji najdejo, da oddajate preko Airbnb?

Airbnb do neke mere zakriva identifikacijo gostitelja in točno lokacijo oddajanja, kar predstavlja oteženo delo inšpektorjem. Vendar to ne pomeni, da vas ni mogoče izslediti. Prijavo lahko podajo vaši sosedi, ki se s tovrstnim oddajanjem ne strinjajo. Nenazdanje vas lahko nehote razkrijejo tudi gosti, ko na primer ob rutinski kontroli prometa policiji povedo, kje bivajo, to pa lahko dokažejo z dokumentom o plačanem najemu (Airbnb račun).

Kako oddajati legalno na Airbnb?

Najprej je potrebno dejavnost registrirati na AJPESU, pridobiti uporabno dovoljenje za stanovanjsko namembnost nepremičnine, pridobiti soglasja ostalih etažnih lastnikov v večstanovanjskem objektu, opraviti kategorizacijo, izpolnjevati minimalne tehnične pogoje, ki bodo konec meseca nekoliko omiljeni, plačevati davke, prispevke, turistično takso, prijavljati goste na policijo…. Če pri vsem tem potrebujete strokovno pomoč, se dogovorite za individualni posvet s svetovalko za sobodajalstvo, ki vam bo predstavila vse potrebne predpise, pogoje in obveznosti za legalno poslovanje preko Airbnb.

 

Vir: Finance, FURS.