Kako določiti pravo ceno za vašo Airbnb nastanitev?

Airbnb začetniki, s katerimi se veliko pogovarjam, izpostavljajo, da imajo največ težav z določanjem prave cene za svojo Airbnb sobo, apartma ali stanovanje. Pri tem se sprašujejo: “Je prenizka? Ali sem morda postavil previsoko ceno? Ali bodo ljudje pripravljeni najeti po takšni ceni?” Preprostega odgovora ni, vendar si pri postavitvi prave cene lahko pomagamo s sledečimi nasveti:

Oglejte si vašo konkurenco

Vaša konkurenca so vsi, ki oddajajo v vaši okolici, pa naj si bodo to hoteli, kampi, apartmaji, stanovanja…. Pripravljen imate odličen profilni opis in opis nastanitve, objavljene vrhunske in privlačne fotografije, vendar da bi izstopili iz konkurenčnega kroga in bili tudi zanimivi za potrditev rezervacije morate postaviti konkurenčno ceno. Naredite hitro analizo trga in poglejte, po kakšnih cenah oddaja vaša konkurenca. Poiščite sebi enako nastanitev ter se primerjajte. To bo zagotovo lažje, če oddajate v mestu, saj imate precej nastanitev, s katerimi se lahko primerjate. Cilj je, da ostanete v enakem območju kot ostali ponudniki.

Vaše prednosti in ponujeni dodatki

Ali ima vaša nastanitev pralni stroj? V kuhinji pomivalni stroj? Ponujate ob prihodku gosta košaro dobrodošlice? Je vaša oprema novejša, modernejša? Ponujate zasebni parkirni prostor ali celo garažo za jeklenega konjička? V kolikor vidite, da drugi ne ponujajo omenjenih dodatkov, naj vam ne bo nerodno postaviti nekoliko višjo ceno in vse te dodatke vključiti v ceno najema.

Začnite z nizko ceno, ciljajte visoko

Ko ste novi na Airbnb se morate osredotočiti na pridobivanje prvih gostov in prvih ocen, ki pa morajo biti najvišje. To pa pomeni, da boste mogli na začetku poslovanja nekoliko znižati ceno, da boste prepričali goste, da vas najamejo. Bodimo odkriti. So ljudje, ki najemajo nastanitve samo po najnižjih cenah. In če se odločajo tako, je lahko vaša nastanitev prava izbira za pridobitev prvih pozitivnih ocen. Podajam primer: V kolikor vidite da se nastanitve okoli vas oddajajo povprečno po ceni 100 €/noč, znižajte vašo ceno na 75 €/noč, da pritegnete pozornost. Ko pridobite nekaj pozitivnih ocen (vsaj 5), začnite postopno višati ceno.

Spoznajte svoje meje

Ceno določa povpraševanje na trgu. V kolikor se vam kapacitete hitro polnijo, je morda znak, da imate prenizko ceno. Če pa v zadnjem času ni bilo nobene opravljene rezervacije za vašo nastanitev, se je potrebno vprašati ali ni cena postavljena nekoliko previsoko.

Posebni dogodki in prazniki

Prilagodite cene, ko so zanimivi dogodki in je obiskanost večja kot po navadi. Primer: skoki v Planici ali svetovno prvenstvo v veslanju na Bledu. Vsi ob teh dogodkih zvišujejo ceno nastanitve, saj vedo, da je povpraševanje veliko in da je zelo velika verjetnost, da boste nastanitev tudi oddali. Cene prilagajajo tudi hoteli. Zakaj jih ne bi tudi vi? Ceno lahko prilagajate glede na sezono, posebne dogodke, ob koncu tedna… Ob pomembnih dogodki ceno podvojite.

Varščina

Ko ste postavili osnovno ceno najema, je čas, da zaračunate tudi druge storitve. Pomembno je, da vključite varščino v primeru, če gre kaj narobe. Primer: nekaj se polomi, parket se spraska, nekdo ukrade kakšen kuhinjski aparat… Airbnb zagotavlja gostiteljem garancijo v višini do 1 mio dolarjev, vendar si boste z varščino pokrili ravno to manjšo škodo.  Najboljše je določiti  vsaj minimalno varščino v višini ene do treh nočitev.

Stroški čiščenja

Pristojbina za čiščenje je nekaj, kar ljudje največkrat spregledajo, ko pripravljajo Airbnb oglas. Dejstvo je, da vam čiščenje vzame kar nekaj časa, energije in denarja. Zato je smiselno, da to delo tudi zaračunate. Cena je odvisna od velikosti nastanitve. Povprečna cena  50€ naj bi ravno zadostovala za pranje posteljnine, sesanje, čiščenje kopalnice, pospravljanje kuhinje…

Pristojbina za dodatne goste

Airbnb vam omogoča, da zaračunate tudi za dodatnega gosta. Vaš apartma je mogoče dovolj velik za 2 osebi, vendar ste za dodatno plačilo pripravljeni sprejeti še 3 osebo ali celo 4. Res je da je v tem primeru gneča v apartmaju nekoliko večja in tudi posledično več dela s čiščenjem, zato je dodatno zaračunavanje na nočitev zelo na mestu. Pomembno je, da jasno komunicirate s potencialnimi gosti in da jim pokažete realno sliko nastanitve.

Airbnb avtomatizem – pametno določanje cen

Airbnb ima na voljo tudi funkcijo “Smart pricing”, ki vam bo pomagala, da določite pravo ceno glede na povpraševanje v vaši okolici. Trenutno je to še beta verzija, zato se zna zgoditi, da Airbnb priporočena cena ni vsakič najbolj smiselno predlagana. Za Ljubljano je na voljo tudi pametno določanje cen Beyond Pricing, katerega uporabniki bistveno bolj pohvalijo.

Upam, da so vam nasveti za postavitev cene koristni. V kolikor še vedno niste prepričani, kako postaviti pravo ceno, me pokličite na 041 857 805 in dogovorili bomo termin srečanja.