Prenova portala eDavki

Obsežno prenovo portala eDavki, bomo občutili tudi vsi sobodajalci. Prva oblika sprememb je že vidna, prenova eDavkov pa poteka v več fazah. Poleg grafične prenove se portal eDavki  ponaša tudi z novo strukturo vsebine strani, kar uporabnikom omogoča lažje iskanje informacij. Odslej imajo na enem mestu opis storitve, ki jih vodi do oddaje obrazca. Zato bo Furs postopoma umaknil obrazce s svojih spletnih strani.

Do konca leta bo sledila druga faza prenove, ko bodo državni davčni portal ponudili fizičnim osebam tudi kot mobilno aplikacijo, v letu 2019 pa sledijo še tehnične nadgradnje in poenostavitve za podjetnike in podjetja.

Prek prenovljenega portala je še vedno možen dostop tudi še do”starega”portala eDavki, in sicer za prehodno obdobje treh mesecev. Nato bodo povezavo do starega portala eDavki ukinili, zato na Fursu zavezancem predlagajo, da si uredimoo bližnjico do prenovljenega portala eDavki in z uporabo ne odlašamo.

Portal eDavki omogoča udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih obrazcev z uporabnikovega računalnika doma ali v pisarni. Uporabnik lahko postane vsak davčni zavezanec, potrebuje le računalnik s primerno opremo, dostop do interneta in ustrezno digitalno potrdilo.

Mobilna aplikacija eDavki

Mobilna aplikacija eDavki bo fizičnim osebam na voljo konec leta. Prinesla bo številne nove funkcionalnosti, med drugim tudi personalizirani koledarček, preko katerega bodo zavezanci prejemali obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah, kot denimo obvestilo o izteku roka plačila določenega davka.

Bolj enostavni eDavki za fizične osebe

Fizične osebe lahko brez dejavnosti že zdaj vrsto napovedi (obresti, najemnine, kapitalske dobičke, ugovor na informativni izračun dohodnine…) oddajo prek eDavkov tudi brez digitalnega certifikata. Registrirajo se z uporabniškim imenom in geslom prek računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega telefona.

V naslednjem letu se bo začela tehnična nadgradnja sistema eDavki, pri čemer bodo postopoma uvajali številne poenostavitve, ki bodo zavezancem olajšale uporabo sistema. Med novostmi na Fursu izpostavljajo storitev za spletno prijavo in e-podpis SI-PASS, na podlagi katerega bodo lahko sistem eDavki nemoteno uporabljali vsi davčni zavezanci, ne glede na to, kakšen računalnik ali operacijski sistem uporabljajo.

Vir: FURS, Data.