Kaj je Airbnb? 9 najpogostejših vprašanj in odgovori nanje

Airbnb je spletna platforma, ki uporabnikom ponuja prek milijon zasebnih domovanj po svetu. Gre za »accommodation-sharing site« oz. stran, kjer namesto hotelske sobe rajši najamete zasebno nastanitev. Stanovanja dajejo večji občutek sproščenosti in domačnosti, gostje pa so v tesnejšem stiku z domačini, lokalno hrano in s kulturo. Airbnb je odličen prodajni kanal za vse sobodajalce, ki že oddajajo svoje apartmaje npr. preko booking.com sistema, saj si povečajo možnost oddaje, pa tudi provizija je precej nižja.

kaj je airbnb

Kako deluje?

Na Airbnb lahko oddate celo hišo, apartma ali pa samo sobo, ki jo sami ne uporabljate. Oddate lahko hiško na drevesu, iglu, ladjo, svetilnik… Bolj, ko imate zanimivo nastanitev za oddajo, bolj ste zanimivi za iskalca nastanitve. Namreč poleg najemanja nastanitev gostje iščejo tudi doživetja in stik z lokalnim okoljem. Airbnb gostitelju vzame 3% provizije od vsake realizirane rezervacije, gostu pa od 6%-12%.

Zakaj je ljudem tako všeč?

Gre za kombinacijo dejavnikov. Gostje dobijo cenovno ugodnejšo nastanitev, saj lahko izbirajo  nastanitev že od nekaj evrov na noč naprej tudi v centru mesta, kjer bi cene hotelskih sob stale bistveno več.

Gostitelj z oddajanjem odvečnega prostora ali stanovanja zagotovi dodaten vir zaslužka. Poglejmo si primer oddaje stanovanja:

Ob predpostavki da oddate stanovanje vsaj 10 dni v mesecu po povprečni ceni 80€/noč, si s tem zagotovite prihodek v višini 9.600 €/letno, kar pa je enako kot enoletna minimalna bruto plača v Sloveniji.

Zakaj so uporabniki Airbnb tako drugačni?

Ni vse v ceni in zaslužku. Veliko gostov si želi živeti kot lokalni prebivalci, dobiti priporočila za dobre gostilne, namige za skrite kotičke turističnih destinacij od pravih poznavalcev, slišati zgodbe, ki jih ne najdeš v nobeni popotniški knjigi, medtem ko domačini preprosto uživajo ob spoznavanju novih ljudi in da lahko svoj dom delijo in razkazujejo drugim.

Kako gost rezervira nastanitev?

Postopek rezervacije je zelo preprost. Tako gost kot gostitelj morata pred prvo uporabo portala najprej opraviti postopek verifikacije (potrditve preko socialnih omrežij, e-mail naslova, telefona, osebnih dokumentov…). Na voljo imate dva načina rezervacije: takojšnje ali na potrditev gostitelja. V slednjem primeru gostitelja kontaktirate in počakate na njegovo odobritev. Gostitelji se največkrat poslužujejo tega načina rezervacij v primeru, ko svoje nastanitve oglašujejo tudi na drugih rezervacijskih portalih in jim je tako lažje upravljati in nadzirati rezervacije, saj se s tem izognejo morebitnemu »double booking-u«. Gostitelj mora skrbeti za ažurnost koledarja razpoložljivosti, prav tako mora poskrbeti za podroben opis, kaj vse se v nastanitvi nahaja (brisače, sušilec za lese…). Airbnb ni ravno priporočljiv za popotnike, ki iščejo samo tranzitno nastanitev, saj večina sobodajalcev ne sprejema goste za 1 noč.

So kakšni skriti stroški?

Skritih stroškov ni. Res pa je, da gostitelji največkrat ceni najema dodatno obračunajo stroške čiščenja. Prav tako je možno, da bo gostitelj od vas zahteval varščino v določenem znesku, ki se vam jo vrne, v primeru, da ne vloži odškodninskega zahtevka.

Ali so vredni zaupanja?

Da. Airbnb je varno spletišče, v kolikor poslujete vse preko te platforme. Sistem verifikacije zagotovi potrditev identitete gosta in gostitelja. Poleg tega se lahko zanesete na ocene, ki jih pridobijo tako gosti kot gostitelji, saj oboji ocenjujejo drug drugega. Več kot ima pozitivnih ocen, bolj verodostojni so gosti oz. gostitelji.

Kako je s plačilom?

Poslovanje poteka izključno preko kartičnega sistema. Airbnb ne sprejema gotovine. Gost plača namestitev v celoti pred prihodom, gostitelj pa prejme nakazilo 24 ur po prihodu gosta na svoj TRR račun ali Paypal račun, zmanjšan za znesek provizije.

Kako je z vračilom denarja če odpove gost?

Obstajajo 3 načini odpovedi, odvisno, kako ima vsak posameznik nastavljeno za vsako namestitev. Na splošno gledano, ne boste dobili nadomestilo za odpoved tik pred zdajci, razen če za to obstaja tehten razlog.

Kaj se zgodi če odpove gostitelj?

Vsekakor gost dobi v celotni povrnjen denar, vendar pa obstaja možnost, da bo gostitelj zaradi odpovedi kaznovan (negativna ocena, nižji rang prikazovanja med iskanimi zadetki…)

Želite postati Airbnb gostitelj pa ne veste kje in kako pričeti?

Če vas zanima, kako pričeti s poslovanjem na Airbnb, vas vabim, da me pokličete na 041 857 805 ali mi pišete na klara.korenc@sobodajalec.si. Pripravim vam oglas za vašo nastanitev ali pa vas naučim preprostih trikov, kako upravljati s spletno stranjo Airbnb. Tako se boste izognili vsem začetniškim napakam, ki jemljejo čas in posledično zmanjšujejo vaš prihodek.