Od 1.1.2018 pošiljanje podatkov o gostih le na eno mesto

Za vse sobodajalce, prihaja konec leta ena izmed pomembnejših poenostavitev glede poročanja gostov zunanjim istitucijam. Namreč podatkov o gostih ne bo več treba pošiljati na policijo, statistični urad in občino. Po novem, od 1. januarja 2018, se bodo podatki o gostih pošiljali le na en naslov, in sicer prek spletnega portala AJPES.

Kaj je eTurizem?

eTurizem je AJPESova spletna aplikacija, ki jo boste ponudniki nastanitev uporabljali za poročanje podatkov o gostih in prenočitvah, ki bo vzpostavljena 1. decembra 2017. Podatke o gostih, prenočitvah in nastanitvenih obratih bo treba sporočati s prvim dnem naslednjega meseca po vpisu v RNO (torej, če se boste v register vpisali decembra, morate podatke začeti prek eTurizma pošiljati s 1. januarjem 2018). Podatki se bodo lahko sporočali z neposrednim vnosom v aplikacijo eTurizem (s tipkanjem) ali z uvozom XML-datoteke v aplikacijo oziroma z uvozom prek spletnega servisa.

Kaj je RNO?

RNO pomeni Register nastanitvenih obratov. V ta register se boste morali zavezanci od 1.12.2017 in najkasneje do 28.2.2018 svoje nastanitve vpisati in sicer:

  • gostinci (pravne osebe in samostojni podjetniki),
  • sobodajalci,
  • nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji in
  • upravljavci marin, ki gostom nudijo nastanitev v nastanitvenem obratu.

Nastanitveni obrati bodo na podlagi vpisa v register pridobili enotno identifikacijsko številko. Register bo javen. Če nastanitveni objekt ne bo vpisan v register, so predvidene tudi globe, od nekaj sto pa do nekaj tisoč evrov.

Kaj bo s prijavo preko eGosta?

eGost bo na spletni strani policije nehala delovati s 1.3.2018. Po tem datumu pa bo možno poročanje le preko aplikacije eTurizem.

Želite postati sobodajalec?

Za vse, ki želite po novem postati sobodajalec in oddajati svoje nastanitve tudi preko spletne platforme Airbnb, vas vabimo, da se nam pridružite na praktičnem seminarju, ki bo v četrtek 26.10.2017 od 14.00 do 17.00 ure v Tehnološkem parku Ljubljana.

Na seminarju vas bomo seznanili z vsemi novostmi v sobodajalski zakonodaji ter vas seznanili, kaj vse je potrebno za legalno oddajanje.

Dodatne informacije so na voljo na strani Seminar – Airbnb poslovanje 26.10.2017

Prijava na seminar je možna preko spletne trgovine (možnost plačila po predračunu ali preko pay pal).