Po novem 14% provizija Airbnb gostiteljem

Ste zaznali novo pravilo poslovanja na Airbnb, ki se nanaša na višino provizije za gostitelje? Airbnb je že junija 2019 spremenil “igro”, da bi lahko boljše konkuriral Booking.com-u, ki svojim potrošnikom nikoli ni zaračunal provizije za goste.

Po novem poslovnem modelu se vsem gostiteljem, ki se na novo registrirajo oz. ustvarijo račun na Airbnb in se povežejo s programsko opremo npr. channel manager sistemom (Bentral – slovenski CMS), zaračuna 14% privzeta provizija, ki se obračuna v celoti gostitelju. Do sedaj je bilo privzeto, da je Airbnb gostiteljem zaračunal od 3 do 5% fiksne provizije, gostje pa so na gostiteljevo ceno dodatno plačali od 6-12%, ponekod celo do 20% provizijo.

Nov model poslovanja na Airbnb

Kaj pa za tiste, ki že dlje časa poslujete z Airbnb? Po novem modelu obračunavanja provizij, gostitelji lahko izbiramo med dvema načinoma obračunavanja provizije:

  • (A) Provizija se zaračuna tako gostu kot gostitelju (delitev provizije) ali
  • (B) Provizija se zaračunana samo gostitelju
A: Delitev provizije (ang. Shared host and guest fee)

PROVIZIJA ZA GOSTITELJE:
Pri modelu delitve provizije med gostom in gostiteljem, se v večini primerov gostiteljem zaračuna 3% provizija, lahko pa je seveda višja. To se predvsem nanaša na tiste nastanitve, ki se oddajajo kot Airbnb plus in nastanitve v Italiji ter na Kitajskem – za njih je provizija bistveno višja. Prav tako se dodatno obračuna 2% provizija za tiste gostitelje, ki imajo stog pravilnik odpovedi.

Kakšno provizijo plačujete kot gostitelj lahko pogledate na Airbnb portalu pod posamezno rezervacijo:

  1. Pojdite na Transaction history na airbnb.com
  2. Kliknite na rezervacijsko kodo za izbrano rezervacijo
  3. Pod sekcijo Payout, boste našli informacijo o Airbnb Service Fee

PROVIZIJA ZA GOSTE:
Gostom je največkrat zaračunana provizija v višini do 12% od skupne cene rezervirane nočitve. Lahko pa je tudi višja.  Airbnb ne zaračunava provizije na strošek čiščenja. Gost je seznanjem z višino provizije še predno potrdi rezervacijo.

B: Provizija, ki se v celoti zaračuna gostitelju (ang. Host-only fee)

Ta način obračunavanja provizije omogoča boljši nadzor nad končno ceno, ki jo plačajo gosti. Provizija za gostitelja se giblje v Sloveniji 14%, drugje tudi do 20%. Dodatno se zaračuna še 2% provizija tistim nastanitvam, ki imajo zelo strog odpovedni pravilnik.

Ta model zaračunavanja provizije, je v tem trenutku viden samo tistim, ki imajo Airbnb povezan s Channel manager sistemom (npr. Bentral). Gostitelj se seveda lahko odloči ali bo provizijo plačeval v celoti sam ali pa si jo bo delil z gosti.

Tržite doživetja preko Airbnb?

V tem primeru, Airbnb gostitelju zaračuna 20% provizijo. Provizija je vezana na osnovno ceno in se samodejno odšteje pri nakazilu gostitelju. Gostom ne zaračunavajo nobene dodatne provizije.

5. Srečanje sobodajalcev Slovenije
Davek na provizijo

Opozoriti je potrebno, da vašo DŠ vnesete v portal Airbnb, da se izognete dvojni obdavčitvi. Namreč, v kolikor v Airbnb portal ne boste vnesli vaše davčne številke (VAT number), vam bo Airbnb na znesek provizije zaračunal svoj DDV.

Samostojni podjetniki (velja tudi za fizične osebe – sobodajalce), ki niso zavezanci za DDV, a poslujejo s tujino (oddajajo nastanitve turistom preko spletnih portalov Booking.com, Airbnb…), morajo vsak mesec oddati obrazec, na katerem je razviden obračun DDV-ja na provizijo, ki so jih zaračunali omenjeni spletni portali.

Opozarjamo, da mora podjetnik ali sobodajalec, ki ni DDV zavezanec, vseeno pri FURS zaprositi za t.i. posebno DDV številko. Za posebno DDV številko mora podjetnik zaprositi, ker prejema storitve posredovanja, ki jih zaračunava tuji davčni zavezanec (portal). V skladu s 25. členom ZDDV-1 gre za storitve, ki so obdavčene tam, kjer ima registriran sedež naročnik storitve (torej sedež podjetnika).

Številni zavezanci, ki oglašujejo dejavnost oddajanja stanovanj v turistični najem (npr. preko portalov kot sta Airbnb ali Booking), kot prejemniki od teh storitev ne obračunavajo DDV, se niso identificirali za namene DDV, posledično pa ne oddajajo mesečnih obračunov DDV. Gre za storitve, za katere je po Direktivi o DDV (določbe povzete v Zakonu o davku na dodano vrednost) določena obrnjena davčna obveznost.