furs ddv-o

Ne pozabite oddati DDV-O obrazec četudi nimate gostov

Marsikateri ponudnik turistične nastanitve že v mesecu marcu, pred prepovedjo opravljanja dejavnosti, ni imel gostov v nastanitvi. Z odlokom Vlade RS o prepovedi oddajanja turistom pa zagotovo ne bomo imeli nobenega gosta tudi v mesecu aprilu, morda tudi ne v mesecu maju. A opozarjam, da obveznosti do države oz. poročanja še vedno ostajajo.

Samostojni podjetniki (velja tudi za fizične osebe – sobodajalce), ki niso zavezanci za DDV, a poslujejo s tujino (oddajajo nastanitve turistom preko spletnih portalov Booking.com, Airbnb, Tripadvisor…), morajo vsak mesec oddati obrazec, na katerem je razviden obračun DDV-ja na provizijo, ki so jih zaračunali omenjeni spletni portali. 

Kaj če podjetnik oz. sobodajalec ni imel gostov?

V primeru, da v določenem mesecu podjetnik oz. sobodajalec ni imel gostov, je prav tako potrebno oddati obrazec DDV-O z vrednostjo 0. V kolikor obrazca pravočasno ne boste oddali, vas bo v portalu eDavki počakal opomin.

Ko finančna uprava pripravi dokument za vročanje, ga naloži v zavezančev portal v eDavkih, hkrati se mu v eDavke posreduje tudi informativno sporočilo o elektronsko odloženem dokumentu.

V kolikor se na opomin ne boste odzvali, vas lahko doleti kazen v vrednosti 2.000 eur.

Več o tem sem že pisala v blogu: https://www.klarinsvet.si/2-000-eur-kazni-zaradi-neoddajanja-obrazca-ddv-o/