FURS poziva k prijavi za DDV če oglašujete prek Airbnb ali Bookinga

Ali oglašujete preko Airbnb ali Bookinga? V tem primeru ste zavezanec za DDV!

Če se še niste identificirali za DDV (atipični davčni zavezanec), to storite čim prej. Poostrene nadzore bo FURS izvajali v začetku leta 2020. Do takrat pa lahko identifikacijo za DDV ter oddajo mesečnih obračunov DDV za nazaj storite kot samoprijavo in se izognite globam.

V Finančni upravi RS ugotavljajo, da se zavezanci, ki oddajajo stanovanja v turistični najem, čedalje pogosteje registrirajo za opravljanje dejavnosti. V tem delu se torej prostovoljno izpolnjevanje obveznosti izboljšuje. To pa žal ne velja za področje DDV. Številni zavezanci, ki oglašujejo dejavnost oddajanja stanovanj v turistični najem (npr. preko portalov kot sta Airbnb ali Booking), kot prejemniki od teh storitev ne obračunavajo DDV, se niso identificirali za namene DDV, posledično pa ne oddajajo mesečnih obračunov DDV. Gre za storitve, za katere je po Direktivi o DDV (določbe povzete v Zakonu o davku na dodano vrednost) določena obrnjena davčna obveznost.

FURS poziva da tisti, ki doslej še niso korektno izpolnili tovrstne davčne obveznosti, naj to storijo čim prej, saj se bodo lahko v tem primeru izognili globam. Ti zavezanci morajo s Finančno upravo RS poslovati samo prek elektronskega sistema eDavki, kar tudi pomeni, da jim bodo dokumenti ali obvestila vročeni le prek elektronskega sistema eDavki.

Vročanje sporočil le preko eDavkov

Davčni zavezanci, ki »pozabijo« oddati mesečni obračun DDV, dobijo v osebni predal na eDavkih elektronsko vročeno opozorilo. Če se na opozorilo ne odzovejo, sledi globa, ki znaša od 2000 evrov naprej. V Finančni upravi RS ugotavljajo, da mnogi žal niso pozorni na obvestila, ki jih prejmejo na takšen način. Zato ponovno opozarjajo zavezance, da naj za namen dodatnega obveščanja o prejemu dokumenta prek portala eDavki sporočijo svoj elektronski naslov. To je posebej koristno v tistih primerih, ko v imenu zavezanca dostopa do eDavkov zgolj pooblaščenec, saj zavezanec v teh primerih ne more sam prevzeti dokumenta. Elektronski naslov je potrebno sporočiti prek portala eDavki z obrazcem eVročanje-POS.

Preberite tudi članek: 2.000 eur kazni zaradi neodvajanja obrazca DDV-O 

!OBVEZNO BRANJE – Priloga: Sporočilo za javnost FURS

VIR: FURS

 

V kolikor potrebujete pomoč pri spoznavanju zakonodaje
za sobodajalsko poslovanje,
si oglejte video tečaj:

Zakonodaja za sobodajalce od A-Ž

.