So sobodajalci upravičeni do pomoči zaradi koronavirusa?

Veliko sobodajalcev se je obrnilo z vprašanjem: Ali se za sobodajalce – fizične osebe pričakujejo kakšni ukrepi oz. pomoč in kdaj bodo na voljo?

Za vas sem se obrnila na MGRT na Direktorat za turizem, kjer so mi poslali sledeči odgovor:

Spoštovani,

Na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) že od začetka izbruha korona virusa pozorno spremlja situacijo tako na globalni in evropski kot tudi nacionalni ravni. Zavedamo se, da je situacija v kateri se je znašla Slovenija, skupaj s celotno Evropo kompleksna in se iz minute v minuto nadalje razvija in v luči tega smo na nacionalni ravni že pripravili nekaj ukrepov in zakon, ki gre še v potrditev v DZ. Za enkrat v njih ni posebnih ukrepov za sobodajalstvo, bomo pa še nekaj ukrepov s področja turizma  na MGRT pripravili v najkrajšem možnem času, saj se zavedamo, da je  še veliko specifičnih primerov in težav.

Glede na dejstvo, da se situacija ves čas spreminja vam svetujemo, da aktivno spremljate objave v medijih in na spletnih straneh ministrstev pristojnih za posamezna področja (gov.si).

Lepo vas pozdravljamo.

 

Razlaga MGRT-ja sledeča:

Sobodajalstvo je dejavnost fizičnih oseb (5 mesecev), ki se izvaja poleg dejavnosti, ki jo običajno nosilec takšne dejavnosti opravlja. V kolikor je obseg sobodajalstva večji in ima nosilec registriran s.p. ali drugo obliko gospodarske dejavnosti, bo lahko uveljavljal upravičenost do ukrepov Vlade RS ali zagotovitve premostitvenih sredstev, ki bodo zagotovljena preko SID banke.

Imate specifična vprašanja vezana na vaše poslovanje?

Na MGRT je vzpostavljen e-mail  korona.mgrt@gov.si, kjer podajajo odgovore na vprašanja, vezana na situacijo, nastalo zaradi koronavirusa. Zelo bi bila vesela, da bi me o vaših specifikah obvestili in delili odgovore od MGRT, saj s tem lahko pomagamo tudi drugim sobodajalcem z enakimi težavami. Hvala.

 

VIR: MGRT, Direktorat za turizem